pondělí 23. září 2013

Rybízový koláč

S příchodem prvního podzimního dne jsem pocítila velký stesk po létě. Chuť čerstvě utržených rajčat z naší zahrádky v kombinaci s okurkou a mozzarellou, chuť jahod nebo malých utržených kukuřičných klásků a vůně grilovaného masa. Páni, vážně se mi stýská. A první co mě napadlo, byl jeden z mnoha víkendu strávených na chatě, která byla celá provoněná čerstvě upečeným rybízovým koláčem. Vím, že to není zrovna aktuální recept, ale rozhodla jsem se s ním naplno odstartovat můj první food blog. A pokud jste si stejně jako já udělali zásoby rybízu do mrazáku, rychle je utíkejte vyndat ven a zpestřete si podzimní den vzpomínkou na léto. Já si ho jdu udělat ihned!


Na těsto:
130 ml plnotučného mléka
40 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
špetka soli
1 žloutek
70 g másla
1 sáček vanilkového cukru
žloutek na potření

Na náplň:
500 g rybízu 
spoustu lžic krupicového cukru (vůbec se toho nebojte!)
100 g hrubé mouky
100 g moučkového cukru
50 g změklého másla

(Pokud pečete na plech, vše zdvojnásobte.)

V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím necháme vzejít kvásek. Když je zpěněný, vlijeme ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, žloutkem, cukrem a máslem, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.

Těsto začneme zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendáme těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětneme, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.

Formu na pečení koláčů vymažeme máslem a vysypeme moukou, rozválíme těsto, přendáme do formy a následně prsty vymačkáme okraj. Ten peroutkou potřeme rozšlehaným žloutkem. Na těsto položíme rybíz, a posypeme krupicovým cukrem. V misce si připravíme hrubou mouku, moučkový cukr a změklé máslo a všechny suroviny spojíme prsty a dlaní a následně rozdrobíme na koláč.

Troubu předehřejeme na 170 °C  a zatím necháme koláč patnáct minut kynout. Koláč pečeme dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.

Na koláč už se nemůžu dočkat, ale je pravda že odpoledni stráveném na chalupě v kuchyni ve čtyřiceti stupňovém vedru s ještě pořádně rozpálenými domácími kamny se propršené odpoledne v rodinném domku nemůže vyrovnat. Aspoň, že ten koláč jsem vyfotila v létě.




9 komentářů:

  1. ...přeji Ti z celého srdce, ať se místo blogu stane pro Tebe tou nejkrásnější relaxací a zdrojem inspirace. Přeji Ti hodně skvělých virtuálních přítelkyň a neměnnou chuť ke kulinářství :-) Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi sem tam zasteskne po grilování a vůni letního ovoce, ten podzim přišel moc rychle, ačkoli ho mám jinak ráda. Tenhle koláč vypadá šťavnatě a opravdu letně :-) Přeju ti příjemný vstup do blogového světa :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Domčo, vítej!

    Přítelova babička měla rybíz ještě minulej víkend na keříkách, dokud jsem je neobrala, takže je to stále aktuální! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky! A koláč musí být jistě výborný :)
    Přeji Ti hodně štěstí v blogování a těším se na Tvé recepty :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Co já bych dala za čerstvý rybíz! Ale ani koláčem bych nepohrdla :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
  6. koláč vypadá nádherně, taky sem si schovala zásobu rybízu do mrazáku, ale už je spotřebovaná:/ tak zase příští rok;)

    OdpovědětVymazat
  7. jéé, mňam :)

    Zapoj se do soutěže na mém blogu :)
    http://talktomymoustache.blogspot.cz/2013/09/giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrota, rybízový já můžu:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat